top of page
Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

בינה מלאכותית ככלי עזר בטיפול פסיכולוגי: חדשנות במפגש הטיפולי

אל ארגז הכלים של מטפלי ההבעה והיצירה (כלומר: המטפלים באומנות, פסיכודרמה, מוזיקה, תנועה וכד') נכנסו בשנים האחרונות שחקני חיזוק משמעותיים: כלי הבינה המלאכותית (AI). אנו מכירים את הכלים הללו מעולמות הפנאי, מן העבודות המשרדיות ואחרות, רובוטים, כלי עזר שונים... ככל שחולף הזמן, הבינה המלאכותית נכנסת ליותר ויותר תחומים מלהיבים. אך מה לגבי עולם הטיפול? כיצד כלים אלו יכולים להרחיב את דרכי העבודה של המטפל ולתרום לתהליך הטיפולי? התשובה: בהמון דרכים! הנה כמה דוגמאות:

  1. שיפור האבחון והתאמת טיפול: ה- AI יכול לסייע במעקב אחרי דפוסים לאורך זמן ולהציע דרכים לשיפור האבחון וההתאמה של תכניות טיפול. כל אלו מאפשר למטפלים להתאים את עצמם בצורה מדויקת יותר לצרכים של המטופלים (ראו, למשל- World Economic Forum).

  2. מעקב וניתוח התקדמות: כלים מבוססי בינה מלאכותית, כמו אלו שפיתחו ב-ieso, מספקים למטפלים כלים לניטור התקדמות המטופלים לאורך זמן. חישבו כמה מלהיב יהיה לקבל מידע מהימן על הצלחת הטיפול, במקום הישענות על דיווחים עצמיים ותחושות עמומות. המידע שמתקבל מאפשר התאמה מדויקת יותר של הטיפול ומספק למטפלים דרך לשיפור העבודה. (ראו, למשל: IEEE EMBS). בעזרת ניתוח אוטומטי של שיחות טיפוליות, יכולה הבינה המלאכותית לזהות מרכיבים חיוניים בטיפול כמו התערבויות מסויימות ומיקוד במטרות טיפוליות, ולשפר את שיטות העבודה של מטפלים באמצעות משוב מבוסס נתונים.

  3. נגישות רבה יותר לטיפול נפשי: אחד היתרונות המשמעותיים של הבינה המלאכותית הוא הנגשת הטיפול לאוכלוסיות שמתקשות לגשת לטיפול מסורתי, כמו אנשים עם מגבלות פיזיות. כלים מבוססי AI יכולים לספק תמיכה ראשונית ולסייע בהפחתת העומס על מטפלים​. ראו: Psychology Today).



נזכיר כמה מחקרים המציגים תובנות על חשיבותה של הוויזואליזציה ושימוש באמצעים יצירתיים בטיפול פסיכולוגי:

במחקר שפורסם ב-Journal of the American Art Therapy Association נמצא כי 45 דקות של פעילות יצירתית הפחיתו משמעותית את רמות הלחץ בקרב המשתתפים, ללא קשר לרמת הכישורים האמנותיים שלהם​( NeuroLaunch.com. מחקרים רבים מצביעים על כך שיצירה אמנותית יכולה לעזור למטופלים לעבד רגשות בצורה שאינה מילולית. שימוש באמצעים חזותיים מאפשר למטופלים לבטא תחושות ורגשות שקשה להם להעביר במילים, מה שמוביל להעמקה של החוויה הטיפולית. מחקר נוסף שנערך על חולי סרטן הראה שטיפול באמנות תרם להפחתת תסמינים של דיכאון ושיפור ברווחה הכללית של המטופלים במהלך טיפולים כימותרפיים. כמו כן, מחקר על ילדים עם אסטמה מצא שאמנות עזרה להפחית חרדה ולשפר את תחושת העצמי של הילדים לאחר סדרת מפגשים​-Cambridge University Press & Assessment. גם כלים דיגיטלים כגון מציאות מדומה מאפשרים חוויות טיפוליות יצירתיות חדשות. טכנולוגיות אלו מסייעות למטופלים לחקור את העולם הפנימי שלהם בדרכים שקשה להשיג באמצעים מסורתיים​( Frontiers, SpringerLink.


לאחר שהבנו כיצד בינה מלאכותית יכולה לסייע בעבודה הטיפולית באופן כללי, אציג בקצרה איך היא משתלבת בעבודה שלי, ואיך השימוש בבינה מלאכותית יכול להעשיר את המפגשים הטיפוליים ולסייע למטופלים בהשגת מטרותיהם. נתמקד בתרומת ה- AI במסגרת טיפול בהבעה ויצירה: איך הבינה המלאכותית יכולה לשמש את המטופל והמטפל ביצירת חוויה ויזואלית (או מוזיקלית) שמעמיקה את התהליך הטיפולי? הדרכים למינוף בינה המלאכותית בתרפיה רבות ומגוונות. אפשר, למשל, להשתמש בבינה מלאכותית כדי לנתח דפוסי חשיבה אצל מטופלים או לעקוב אחרי התקדמות בטיפול רגשי. הפעם אתמקד בדוגמא אחת, סביב השלב הראשוני של קביעת המטרה הטיפולית.


בשלב הריאיון הראשוני, אני מנסה להבין מן המטופל לאיזה שינוי היה מייחל בחייו. חשוב בעיני שהמטופל ידע להגדיר אילו בעיות היה רוצה לפתור (או אילו דברים היה רוצה ללמוד לעשות). כבר בשלב זה, ניתן לגייס את הבינה המלאכותית. אולי הוא יכול לחשוב על דימוי סטאטי שמייצג את המטרה הזו? ואולי אפשר להציג את הדימוי הזה בתמונה?

לדוגמא: ח' , סטודנטית בת 27, אינה חשה סיפוק בחייה. לאחרונה היא פוטרה מעבודה נוספת בפעם השלישית, היא כבר לא בטוחה שהתחום שהיא לומדת הוא הדבר שהכי מתאים לה, ומול הוריה היא מרגישה בושה ואשמה. כשאנו מנסים להבין- איך נראית עבורה "הצלחה"  בתהליך הטיפולי, היא בונה, באמצעות בינה מלאכותית, את התמונה הבאה:



בתמונה, כך היא מספרת, היא מסבה גאווה גדולה להוריה, לאחר שרכשה עבורם מכונית יוקרתית. היא מצליחנית, מבוססת ונמצאת בעמדה ניהולית. אלו החיים שהייתה רוצה לעצמה. יצירת הדימוי הויזואלי מחזקת את השיחה ביננו: מראה ההורים בתמונה מעורר בה רגשות, ודברים שונים נחשפים בנוגע למטרותיה ותחושותיה. בעזרת התמונה שיצרה, אנו רואים כיצד הדימוי עורר בה רגשות עזים והעלה תובנות עמוקות לגבי יחסיה עם הוריה. תחושות של יראת כבוד ואפילו הערצה כלפי הוריה עלו, ודרך החקירה המשותפת הבנו כיצד הערכים והציפיות בבית המשפחה השפיעו על תחושת הערך העצמי של ח'. 


במהלך המפגשים שלאחר מכן, בדקנו כיצד המטופלת מרגישה אל מול הדימוי שיצרה בפגישת ההיכרות. לאחר שהתעמקה עוד ביחסיה עם הוריה, היא העלתה את השאלה האם הוריה חוו בעצמם קשיים דומים לעמוד בציפיות הוריהם שלהם. כדי להעמיק את התהליך הטיפולי, יצרנו יחד תמונה נוספת, המתארת את הוריה של ח' כילדים. יצירת דימוי זה סייעה לה להבין את הרקע של הוריה ולהכיר בכך שגם הם גדלו בסביבה נוקשה עם ציפיות גבוהות. דימוי זה עזר לה לפתח תחושת אמפתיה כלפי הוריה, אשר לא הייתה קיימת קודם לכן.

במהלך הזמן, ח' הצליחה לשחרר את עצמה מהציפייה לעמוד בסטנדרטים של הוריה, וגיבשה לעצמה מטרות חדשות וגמישות יותר. היא הבינה כי סגנון חייה הנוכחי אינו תואם את הציפיות המשפחתיות, ואימצה דרך חיים שמתאימה יותר לערכיה האישיים. התהליך הוויזואלי שהתאפשר בזכות השימוש בבינה מלאכותית תרם משמעותית להעצמת החקירה הפנימית של המטופלת, ואפשר לה להתקדם לקראת חיים מלאים יותר במקצוע חופשי שהיא בחרה.


אתגרים והזדמנויות - בשילוב בינה מלאכותית בטיפול פסיכולוגי קיימים אתגרים שעליהם יש לתת את הדעת, מעבר ליתרונות הברורים. בראש ובראשונה, יש לדאוג לניהול נכון של פרטיות המטופל ואבטחת המידע, שכן כלים מבוססי AI עשויים לאסוף ולעבד כמויות גדולות של מידע רגיש. חשוב לוודא שהשימוש בכלים אלו נעשה באופן שתואם את התקנים הגבוהים ביותר של שמירה על פרטיות ואבטחת מידע. בנוסף, ישנם אתגרים הקשורים לאיכות האינטראקציה הטיפולית עצמה – השימוש בטכנולוגיה עלול לפעמים ליצור תחושת ריחוק או לאבד את המגע האנושי העמוק המתקיים במפגש חי. השילוב הטכנולוגי נועד לתמוך בטיפול ולא להחליף את הקשר האישי בין המטפל למטופל ולכן המטפל חייב לוודא שהשימוש בכלי AI משתלב באופן אורגני בתהליך הטיפולי ולא מחליף את החיבור הבינאישי הקריטי לתהליך.


ה-AI, לתפיסתי, הוא כלי עם פוטנציאל מדהים שיכול לשמש כמנוף ייחודי לביטוי עצמי ולחקירה פנימית. באמצעות יצירת דימויים ויזואליים או אמצעים יצירתיים אחרים, מטופלים יכולים לעבד רגשות ותובנות בצורה שאינה תמיד מתאפשרת בשיחה מילולית בלבד. כלים אלה לא רק מאפשרים חיבור לעולם הפנימי שלנו, אלא גם מייצרים דיאלוג חדשני המעמיק את התהליך הטיפולי ומספק מימד נוסף של גילוי עצמי. אני מזמין אתכם לחוות את שיטת העבודה החדשנית הזו במפגשים הטיפוליים שלי. יחד נוכל להשתמש בטכנולוגיה בצורה שתשקף את מטרותיכם, תסייע לכם לעצב דימויים המייצגים את התחושות והרצונות שלכם, ותלווה אתכם בדרך להשגת שינוי משמעותי ורב עוצמה.

Comments


bottom of page