top of page

טיפול בילדים באמצעות פסיכודרמה

 

הפסיכודרמה היא שיטה לטיפול פרטני, או טיפול אישי במסגרת קבוצתית. היא משלבת כלים מעולם התאטרון- למשל משחקי תפקידים. השפה הפסיכודרמטית, בדרכה החווייתית, מאפשרת עיסוק בבעיות באופן נעים ולא מאיים.

 

כלי הפסיכודרמה משמשים ילדים באופן טבעי בשעת משחק: כאשר הם משחקים באבא ואמא, חיילים, רופא וחולה או כל משחק תפקידים אחר, הם למעשה נותנים ביטוי באופן מעודן לעולמם הפנימי ולתכנים המעסיקים אותם.

זו בדיוק הפסיכודרמה: במקום "לדבר על" (כפי שעושים בטיפול פסיכולוגי) אנו "עושים את" : הילד מציג את הדמויות המשמעותיות בחייו (אלו יכולים להיות הורים, אחים, חברים, מורים וכו') ואת הקולות השונים הפועלים בתוכו (תקווה, פחדים וכו') ויוצר ביניהם דיאלוג המאפשר לתקן ולשנות את "הסיפור הפנימי" מתוך עמדה אמפתית, מצמיחה ומאפשרת. 

היא מבוססת על פעולה, יצירה ומשחק ומאפשרת לילד להרחיב את עולמו ולקנות בו יותר שליטה באמצעות דיבור והבעה שאינה בהכרח מילולית. היא מאפשרת פגישה עם ה"ילד הפנימי" בתוכנו, שהמשחק והפעולה מוטבעים בו באופן טבעי ובאמצעותם הוא בורא עולמות, מרחיב את עולם התגובות והיכולות שלו ומפתח את דמיונו.

 

חשוב לציין: לא כל הילדים מסוגלים או רוצים לשחק במשחקי תפקידים. הפסיכודרמה היא כלי גמיש בכך שהיא מאפשרת להשתמש בצעצועים ובובות, בצבעים וטושים, בקוביות וכלי נגינה. אפילו משחק עם כדור יכול לשמש את הילד ככלי הבעתי באמצעותו הוא מספר על רגשותיו ותחושותיו.

 

נושאים אופייניים לטיפול פסיכודרמה בילדים:

* דימוי עצמי וביטחון עצמי

* הפרעות התנהגות

* התמודדות עם אלימות

* עבודה על כישורים חברתיים

* התמודדות עם קשיים חברתיים

* התמודדות עם מעברים ושינויים

* שיפור דפוסי תקשורת

הדרכת הורים מומלצת מאוד כחלק ממערך הטיפול בילד. מדוע? כי רוב הילדים זקוקים קודם כל לכך שסביבתם תותאם אליהם טרם יצליחו לשנות את דפוס התגובות שלהם עצמם. מסיבה זו, הדרכת הורים חשובה באופן שווה ערך להגעתו של הילד עצמו אל הטיפול (אם לא יותר...). גם תקשורת רציפה עם הצוות החינוכי של הילד (לדוגמא מורות ויועצות) טומנת מרכיב משמעותי להצלחת הטיפול.

bottom of page